Borca İtiraz Sebebi Genişletilemez

 

Borca  İtiraz  sebebi  Genişletilemez, Mahkeme borçlunun bildirmediği itiraz sebebine re’ sen karar veremez

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2014 / 2300 esas sayılı ve 2014 / 4160 karar sayılı

Yukarıda  tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde  temyizen tetkiki alacaklı tarafından  istenmesi  üzerine bu işle  ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik  Hakimi  tarafından  düzenlenen  rapor  dinlendikten ve dosya  içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Alacaklı tarafından çeke dayalı olarak keşideci borçlu hakkında kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine başlandığı, örnek 10 numaralı ödeme emrinin tebliği üzerine borçlunun yasal sürede icra mahkemesine yaptığı başvuruda, takip alacaklısının yetkili hamil olmadığını ileri sürerek takibin iptali isteğinde bulunduğu, ayrıca sair itiraz ve şikayetlerini  bildirdiği,

Mahkemece,  Alacaklının,

05.09.2013 havale tarihli dilekçesindeki ”  takibe  konu  çekin  lehdar  B…  San.  Tic.  Ltd.  Şti. tarafından  borçlarının teminatı  olarak  takip  alacaklısı  bankaya  verildiğine ”  yönelik  savunması hükme  dayanak  yapılmak  suretiyle  alacaklının  rehin  cirosu  ile  aldığı  çeke  ilişkin  takip yapamayacağı  gerekçesiyle,  takibin  iptaline  karar  verildiği  anlaşılmaktadır. Takip dayanağı çekin incelenmesinde ;  keşidecisinin  C…, lehdarının  B… San. Tic.  Ltd.  Şti  olduğu,  lehtarın cirosu  ile  B… San. Tic.  A. Ş.’ ye, onun  cirosu  ile  de ;  takip  yapan  alacaklı …  Bankası .  A. Ş.’  ye  geçtiği  ve  alacaklının  yetkili  son  hamil  olduğu görülmektedir. Esasen, bu husus mahkemenin de  kabulündedir.

İİK.’ nun 170 / b maddesi göndermesi ile uygulanması gereken aynı kanunun 63. maddesi uyarınca, borçlu, icra mahkemesinde, alacaklının dayandığı senet metninden anlaşılanlar dışında, itiraz sebeplerini değiştiremez ve genişletemez. Öte yandan, mahkeme de, borçlu tarafından öne sürülen, itiraz  sebepleri  ile  bağlı  olup ;  Borçlunun  bildirmediği   itiraz   sebeplerini   ve   bu   arada  kişisel ( nispi ) def’ ileri  ( itirazları ) re’ sen  dikkate  alamaz.

Bu durumda, keşideci borçlu itirazında, ” takip dayanağı senedin, lehtar ciranta tarafından borcunun teminatı olarak takip alacaklısı bankaya verildiğini ” ileri sürmediğine göre ;  icra  mahkemesinin, başka nedenlerle kendisine yapılan başvuru dolayısıyla, takip konusu senedin, lehdar tarafından borcunun teminatı  olarak takip alacaklısına  verildiğinden  bahisle alacaklının rehin cirosu ile aldığı çeke dayanarak  takip  yapamayacağı  hususunu, re’ sen göz önüne alması ve bu yönden takibin iptaline karar vermesi doğru değildir.

Kaldı ki, borçlunun yukarıda değinilen konuda bir itirazı olmamakla beraber, keşidecinin, lehtar ciranta ile hamil arasındaki ilişkilere dayanarak def’ ide bulunamayacağı da açıktır.

Hal böyle olunca, mahkemece, şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’ nun 366 ve HUMK’ nun 428. maddeleri uyarınca  ( BOZULMASINA ),  peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/02/2014 gününde oy birliğiyle karar verildi.

 

www.kararara.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.